2013-11-12

Karlsson dömer och svingar klubban

Jag var tvungen att återkomma till ämnet om Karlsson och hans krönika i Expressen. Jag hade en Twitterdiskussion med honom också i går, och som jag trodde så inser han faktiskt inte alls vad det är han gör i sin krönika utan slår bara ifrån sig. Han tycker på fullt allvar att han är en av de “goda killarna”, det är han mot modeindustrin och medierna. När jag frågade honom om han kanske hade formulerat sig illa för att så många tagit illa vid sig så svarade han “Om hundra tusen kristna tror på Gud och argumenterar för det - ska jag då bli kristen? Ditt resonemang är märkligt.”. Han ser inte problemet. För han är själv en del av problemet.

Undersökningen som han har tillverkat sin domartklubba av är en rapport i tidningen Lancet från 1997. En rapport som saknar vetenskaplig relevans i det han vill framföra. Rapporten bevisar inte det han säger, att alla män föredrar en viss kroppstyp. Den bara jämför nakenmodeller, modemodeller och övriga och deras BMI och andra sätt att mäta kropp på. Vad han vill med att ange denna som källa är ovisst. Kanske är det de studier som genomförts vid ett Universitet i Texas för 20 år sedan (och som använts som en av källorna till rapporten i Lancet) som han egentligen vill hänvisa till, där män i olika åldrar i tre olika studier föredrog att titta på kvinnor med så kallade timglasfigurer. Att titta på. Titta. Inte att älska. Inte att leva med. Utan att titta på (I Texas. För 20 år sedan). Är det du vill säga Karlsson? Att det ska gå ut på att vara åtrådd av så många som möjligt? Är det den signalen du vill sända till unga kvinnor, och som du tycker är så viktigt att framföra på detta vis?

Karlsson använder undersökningar på samma sätt som Sverigedemokraterna gör. Han tar ett utsnitt, skriver om frågeställningen, och gör det till en sanning som man påstår gäller alla. Det är mycket problematiskt när en journalist gör samma sak som dem. Och när en journalist dessutom skuldbelägger kvinnor utifrån perspektivet om män vill titta på dem eller inte beroende på hur stor stjärt och bröst de har så förminskar han män till någon som bara vill ha sex med kvinnor, och kvinnor till någon som bara vill ha sex med män.

Och så dömer han alla dem som lever med ätstörningar. Alla dem som av naturen inte ser ut som han tycker att de ska se ut.

Karlsson ser inte att han står där med domarklubban som han till och dömer ut kvinnor till höger och vänster, för att alla män inte vill ha sex med dem. Han ser inte för han har på sig sina manliga glasögon. Men hans klubba är av paper machée och faller sönder.

Karlsson, du är inte en del av lösningen, du är en del av problemet. Det är även jag. För jag är man.

Inga kommentarer: